Literatura de specialitate puncteaza tot mai des beneficiile aminoacidului LCarnozina adaugat ca supliment in alimentatia copiilor ce au fost diagnosticati cu tulburari in spectrul autist.
Publicatiile ” Nutrition Review „, „Autism Parenting Magasine” si „Autism Coach” au postat informatii utile si imbucuratoare despre testarea suplimentului L Carnozina si rezultatele obtinute.
L-carnosina (fig.1) este un aminoacid natural care se găsește în concentrații mari în țesuturile musculare, inimii și creierului. L-Carnosine – nu trebuie confundat cu suplimentul popular, L-carnitina – este un nutrient foarte eficient anti-îmbătrânire care posedă proprietăți puternice de antioxidant, neutralizare a radicalilor liberi și proprietăți neurotransmițătoare. Carnosina inhibă formarea grupărilor carbonilice, reducând astfel formarea de proteine anormale. L-carnosina extinde capacitatea maximă a diviziunii celulare, protejează împotriva oxidării ADN, blochează glicozilarea și reduce produșii finali de glicozitate avansată (AGE), precum și acționează ca stabilizator al membranei celulare și tampon intracelular (figura 2).
L-carnosina este deja un nutrient bine stabilit împotriva îmbătrânirii, care este utilizat pentru a trata boala hepatică, cataracta, boala Alzheimer și cancerul. L-carnosina s-a dovedit recent că posedă un potențial extraordinar pentru îmbunătățirea limbajului și a comportamentului la copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autism (ASD).
Noi cercetări
Cercetătorii au tratat 31 de copii autiști, cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, fie cu 400 mg L-carnosină, de două ori pe zi, fie cu un placebo, timp de 8 săptămâni. La sfarsitul studiului, copiii tratati cu L-carnosina au prezentat imbunatatiri semnificative in comportament, socializare si comunicare, precum si cresterea nivelului de intelegere a limbajului pe baza CARS (Scala de evaluare a autismului copiilor), teste de vocabular (E / ROWPVT) si bisaptamanal rapoartele parintilor. În concluzia raportului lor, spun cercetătorii : Suplimentarea orala cu L-Carnosine a dus la imbunatatiri demonstrabile in comportamente autist, precum si cresterea in intelegerea limbajului, imbunatatind statistica.
Beneficiile L-carnosinei în autism
În studiul Dr. Chez și alții, cercetătorii au raportat că L-carnosina poate îmbunătăți limbajul receptiv, procesarea auditivă, socializarea, conștientizarea mediului înconjurător și chiar ajuta la planificarea motorului fin și la limbajul expresiv în comparație cu placebo. Răspunsurile sunt de obicei observate între una și opt săptămâni după începerea tratamentului.
Dozare
Pe baza experienței sale clinice în tratarea tulburărilor de spectru autist, Dr. Chez recomandă 400 mg de carnosină, de două ori pe zi, ca doză eficientă. Carnosina este disponibilă în capsule de 50 mg (care permite doze mai mici și un control parental mai mare la titrare pentru a evalua eficacitatea tratamentului) și capsule de 500 mg. L-carnosina poate fi administrată cu sau fără alimente și deoarece este fără gust, capsulele pot fi deschise pentru a amesteca pulberea albă cu alimente și lichide. L-carnosina este bine tolerată de către diabetici și poate fi utilizată cu diete ketogenice și fără gluten-cazeină.
Utilizare pe termen lung
Dovezile anecdotice sugerează că unii copii cu autism regresează în unele din avantajele lor de limbaj atunci când tratamentul cu L-carnosină a fost oprit. Toți copiii au recâștigat funcția atunci când dozarea a fost reluată.
Siguranță
Carnosina este considerată o substanță extrem de netoxică și sigură. Ca și în cazul altor antioxidanți, carnosina acționează sinergic când este luat împreună cu alți antioxidanți. (De exemplu, atunci când vitamina E a fost administrată cu carnosină, nivelurile ambelor substanțe au fost mai mari în cazul mușchilor cardiace decât atunci când fie au fost luate în monoterapie).
Efecte secundare
Chez afirmă că pacienții cu autism maniacal sau hiperactiv pot prezenta semne de stimulare excesivă, inclusiv iritabilitate crescută, hiperactivitate sau insomnie, atunci când li se administrează doze mai mari de L-carnosină. Simptomele răspund, de obicei, prin scăderea fie a dozei de L-carnosină, fie a altor medicamente concomitent. Nu s-au observat modificări fizice negative permanente la peste 1000 de copii tratați cu L-carnosină din iunie 2001. În plus, Chez nu raportează semne de reacții adverse la ficat, sânge, rinichi sau la nivelul sistemului nervos central.
Abstract
Studiu dublu-orb, controlat cu placebo, privind suplimentele de L-carnosină la copii cu tulburări de spectru autist De Michael G. Chez, M.D., Cathleen P. Buchanan, Ph.D., Jamie L. Komen, M.A., Marina Becker, R.N.
OBIECTIV: L-carnosina este o dipeptidă de aminoacizi care poate îmbunătăți funcția lobului frontal. Prin urmare, am căutat să investigăm dacă suplimentarea cu L-carnosină pentru copiii cu tulburări de spectru autist (ASD) are ca rezultat modificări observabile, obiective în limbaj și / sau comportament în contrast cu placebo.
DESEMNARE / METODE: Treizeci și unu de copii (21 M, vârsta medie = 7,45; intervalul = 3,2-12,5 yrs) au fost înscriși într-un studiu orb de 8 săptămâni, fie cu L-carnosină pulbere de 400 mg fie cu placebo. Copiii au fost evaluați la o clinică de neurologie pediatrică cu scala de evaluare a autismului copiilor (CARS), scala de evaluare a autismului Gilliam (GARS), teste expresive și receptive pentru un singur cuvânt (E / ROWPVT) și bisaptamanal parental cu ” Impresia globală a schimbărilor clinice” (CGI), la momentul inițial și la sfârșitul perioadei de 8 săptămâni.
REZULTATE: Copiii tratați cu placebo (n = 17) nu au prezentat modificări semnificative din punct de vedere statistic cu privire la niciuna dintre măsurile adoptate. După 8 săptămâni la L-carnosină, copiii (n = 14) au prezentat îmbunătățiri semnificative statistic asupra scorului total al GAR, a subscalelor de comportament, socializare și comunicare GARS, precum și ROWPVT (toate p <.05). îmbunătățiri, care au fost susținute de CGI parental.
CONCLUZII: Suplimentarea orală cu L-carnosină a determinat îmbunătățiri demonstrabile ale comportamentelor cu autism, precum și creșterea înțelegerii limbajului cu îmbunătățiri semnificative statistic. Deși mecanismul de acțiune al aminoacidului nu este bine înțeles, se crede că acesta acționează pentru a modula neurotransmisia și a afecta transferul de ioni metalici de zinc și cupru în cortexul entorhinal. Aceasta poate spori funcția neurologică sau poate acționa într-o manieră neuroprotectivă.
Surse
http://www.healingedge.net
http://www.myaspergerschild.com
http://www.altmedicine.about.com
Cu respect pentru dreptul la o viata normala,
Costin Sobaru