Lumea este plină de stimuli senzoriali. Unii indivizi nu sunt capabili să se organizeze și să răspundă corespunzător la acești stimuli, alții și-au pierdut aptitudinile din cauza unui accident sau a unei boli , iar alții nu au capacitatea sau libertatea de a face alegeri pentru a-și echilibra viața senzorială. Pentru acești indivizi, lumea poate fi un loc confuz și înfricoșător, plin de supra-sau sub-stimulare. Acestia se pot comporta necorespunzător și pot acționa sau răspunde în moduri pe care ceilalti din jurul lor nu le înțeleg.
Cele cinci simțuri cu care suntem cei mai familiarizați sunt:
- Vazul (Vizual) – Oferă detalii despre ceea ce vedem și ne ajută să definim limitele, pe măsură ce creierul nostru procesează culoarea, contrastul, forma și mișcarea.
- Atingerea (Tactilă) – Ne aflăm în contact cu împrejurimile noastre. Atingerea este vitală pentru supraviețuirea noastră și este unul dintre modurile noastre de comunicare. De la cap până la picioare, pielea noastră ne ajută să simțim temperatură, atingere ușoară, presiune profundă, vibrații, durere și multe altele.
- Mirosul ( olfactiv) – Folosim simtul mirosului tot timpul. Miresme florale, înțepătoare, chimice, de substante acrite și putrede, permanent identificăm lucrurile prin mirosurile lor. Amintirile puternice pot fi, de asemenea, legate de mirosuri.
- Auzul (auditiv) – Oferă detalii despre sunetele pe care le auzim, cum ar fi volumul, inaltimea sunetului, ritmul, tonul și cadenta.
- Gustul (Gustativ) – Ne oferă feedback despre diferitele tipuri de gust: dulce sau acru, picant, sărat, amar, etc
Alte doua simturi de care nu suntem destul de constienti si nu sunt la fel de familiare, sunt:
- Vestibular -echilibru . Acest simt oferă informații despre mișcarea trupului , gravitatie și pozițiile schimbatoare ale capului, Ne spune dacă ne mișcăm sau nu, precum și direcția și viteza mișcării noastre. Simtul vestibular identifica dacă suntem poziționați pe verticală sau pe orizontală – chiar și cu ochii închiși.
- Propriocepție – acest simt procesează informații din mușchii, articulațiile și alte părți ale corpului pentru a ne oferi o conștientizare involuntara sau nu despre poziția părților corpului noastre în relație cu ele și despre relația lor cu alte persoane și obiecte.
Un mediu multi-senzorial Snoezelen® poate fi folosit pentru a educa, stimula, relaxa, calma sau energiza, ca o experiență multi-senzorială sau un focus senzorial unic, prin simpla adaptare a iluminării, atmosferei, sunetelor și texturilor la nevoile subiectului în momentul utilizării. Aceste medii aduc integrare senzoriala cu extraordinara lor flexibilitatea , cu o larga aplicativitate și rezultatele pozitive. Mai mult, un Snoezelen MSE oferă un mediu extrem de motivant pentru ca utilizatorii să beneficieze de activități senzoriale care sunt semnificative și adecvate, facilitate și împărtășite de un terapeut, un profesor sau un îngrijitor.
Cu respect pentru dreptul la o viata normala ,
Costin Sobaru