Nu traim intr-un vid! Spatiul aparent liber din jurul nostru este plin de sunete, lumina, culoare si unde electromagnetice ( care sunt invizibile pentru ochiul uman). Influentam acest spatiu si suntem influentati de el ( intr-un mod mai mult sau mai putin constient ). Ajungem totusi sa fim participanti inteligenti si activi la aceasta „drama” cosmica – aceasta „simfonie” de sunete , unde de lumina si unde electromagnetice. Cercetari stiintifice ,temeinic efectuate, au adus revelatii pretioase legate de efectul intregului spectru de unde cunoscut , asupra sanatatii si dezvoltarii fiintei umane in special dar si asupra florei si faunei .
Sunetul este prima cheie!
Sa incepem cu viata intrauterina.
Timp de 18 saptamani, celulele tale s-au dezvoltat si s-au multiplicat. Apoi poti sa simti, sa te misti si poti chiar sa raspunzi la stimuli. La un moment dat, are loc insa un lucru dramatic, ceva te schimba pentru totdeauna. Brusc, poti auzi! Urechea ajunge la maturitate in jur de 20 de saptamani. Stimularea auditiva deja se produce! Fatul poate auzi dincolo de „burtica” mamei. Asadar viitoarele mamici pot alege momente de delectare audio ascultand muzica relaxanta, care va educa si urechea micutului. Tot pentru viitoarele mămici este bine de ştiut faptul că o femeie însărcinată transmite copilului său toate stările emoţionale pe care le trăieşte, fie ele pozitive sau negative, acest lucru fiind un factor determinant în dezvoltarea fizică şi psihică a fătului. Este foarte important ca în această perioadă, mama să fie foarte liniştită şi calmă.
Dr John Ortiz, directorul Institutului de Psihomuzicologie Aplicata si psiholog licentiat, autor al lucrarii The Tao of Music, citand multe surse de cercetari recente, puncteaza :” Muzica isi face loc din ce in ce mai mult in saloanele de bebelusi nascuti prematur.Cercetatorii au descoperit ca, in general, cantecele de leagan duc rapid la o cresterea nivelului saturatiei oxigenului dar si la reglarea ritmului cardiac si respirator. Copiii cu autism si cu tulburari de dezvoltare au foarte mult de castigat, ca urmare a utilizarii muzicii, avand abilitati pragmatice mai bune si o participare mai mare la activitatile sociale, cu intarzieri in dezvoltare cognitiva, mai mici. Se pot concentra mai bine, afiseaza intr-o masura mai mica semne de plictiseala si isi pot aminti mai bine.
Un studiu facut de Universitatea din MIchigan, in anul 1993, a demonstrat ca muzica preferata duce la o experienta emotionala profund pozitiva, ce poate declansa eliberarea de hormoni ce amelioreaza procesul de imbolnavire, la ameliorarea depresiei, furiei, si singuratatii, imbunatatind constientizarea si perspectiva, la cresterea motivatiei, a rezistentei la stres, la cresterea starii de bine psihologice si a confortului fizic
Cum afecteaza sunetul emotiile?
O explicatie ar fi aceea ca atunci cand trece prin ureche activeaza nervul vag, care se intinde de la ureche pana la laringe si trece prin intregul tract intestinal, unde fibrele sale controleaza secretiile gastrice si ale pancreasului. Aceasta este zona celei de a 3 a chakre care este un centru emotional.
De fapt sunetul este un fel de combustibil pentru creier si pentru organism ( ca sa nu mai amintim de suflet!).
Dr Tomatis, un medic francez, psiholog si neurofiziolog a descoperit un lucru interesant: creierul are nevoie de 3 miliarde de stimuli pe secunda , timp de cel putin patru ore si jumatate pe zi, doar ca sa ramana treaz!. Tot Dr Tomatis pretinde ca urechea produce peste 90% din incarcarea totala a organismului. Domnia sa sustine si ca urechea este conducatorul intregului sistem nervos. Prin intermediul maduvei spinarii, nervul auditiv se conecteaza cu toti muschii corpului. Astfel, tonusul muscular, echilibrul, flexibilitatea, si viziunea sunt toate influentate de sunet. El spune mai departe ca : sunetele cu frecvente inalte , incepand cu 3000 Hz amplifica potentialul electric al creierului, iar muzica cu frecvente joase ( de exemplu tobele shamanilor) afecteaza zonele mai primitive ale creierului, creand o stare hipnotica, in timp ce canturile gregoriene stimuleaza cortexul , facandu-ne sa ne simtim in stare de alerta.
O metoda ce integreaza efectele sunetelor ca terapie este Terapia Tomatis
Metoda Tomatis se bazează pe sesiuni individuale de audiţie în care se foloseşte un echipament special, ce acţionează asupra muşchilor urechii interne, stimulează creierul şi energizează sistemul nervos. Terapia Tomatis poate schimba vieţi, prin echilibrarea balanţei emoţionale. Aceasta terapie te învaţă să asculţi, sa-ti stimulezi capacitatea de concentrare pe stimuli, sa-ti imbunatatesti acuitatea auditiva , sa-ti imbunatatesti integrarea senzorial-vestibulara. Metoda Tomatis acţionează asupra sistemului limbic şi cortexului prefrontal reglând problemele emoţionale (depresie şi anxietate), asupra mecanismului de recepţie şi de emisie a sunetelor putând astfel să se depăşească mai uşor dificultăţile de comunicare.
Terapia Tomatis este benefică pentru:
- – Dificultăţi de învăţare şi tulburari de limbaj (dislexie, discalculie);
- – Dificultăţi de focusare a atenţiei, scăderea memoriei şi a capacităţii de concentrare (ADHD, ADD);
- – Tulburari afective şi emoţionale;
- – Dificultăţi psihomotorii;
- – Tulburari pervasive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett);
- – Dezvoltare personală;
- – Îmbunătăţirea vocii, a muzicalităţii acesteia;
- – Pregatirea pentru naştere;
- – Uşurinţă în învăţarea limbilor străine.
Cu respect pentru dreptul la o viata normala,
Costin Sobaru
https://www.youtube.com/watch?v=FN2PuKci6bo&t=37s