https://camerasenzoriala.ro/produs/kit-neurofeedback/

Neurofeedback-ul (uneori – EEg-feedback, neuroterapie sau neurobiofeedback) este un tip de tratament – terapie prin biofeedback ,care înregistrând forme de activitate cerebrală în timp real, cel mai des electroencefalograma, își propune să învețe și să antreneze pacientul în auto-controlul unor parametri ai acestora cu ajutorul întăririi pozitive (feedback pozitiv) a tipului dorit de activitate cerebrală și întăririi negative  ( sau mai bine spus : diminuarea ) tipurilor de activitati nedorite. De obicei, se plasează senzori pe scalp pentru a măsura electroencefalograma, iar înregistrările sunt vizualizate cu ajutorul unor sunete sau imagini video. Alte tehnologii înrudite sunt cele care folosesc biofeedbackul hemoencefalografic și biofeedbackul prin imaging funcțional de rezonanță magnetică fMRI.

Neurofeedback se caracterizează prin faptul că:

  • este o intervenție modulată în mod continuu pe un caz individual
  • este un tratament nefarmacologic, având o bază psihofiziologică. I se pot asocia, la nevoie, diverse alte forme de psihoterapie.
  • nu are efecte adverse deosebite, în cursul sau nefiind administrate substanțe farmacologice, curenți electrici sau câmpuri magnetice .

Tratamentul se bazează pe percepția activă a pacientului, care învață progresiv să moduleze activități cerebrale proprii, sub îndrumarea terapeutului și a computerului.

Desfășurarea sesiunii :

Creierul produce activități electrice, care sunt înregistrate pe electroencefalograma sub forma unor unde cerebrale. Undele cerebrale de frecvențe diverse sunt asociate unor stări mentale.

De pildă, o apariție bruscă de unde lente (alfa sau teta) în cursul unei acțiuni, poate indica ca atenția persoanei respective este distrasă în acel moment de la efectuarea acțiunii. Antrenamentul terapeutic poate reduce tendința de distracție a atenției prin micșorarea activitătii cu unde lente (teta), reducându-se starea de neliniște și agitație și îmbunătațindu-se capacitatea de concentrare. Efectele descrise se însoțesc de creșterea activității cu unde rapide. După formularea diagnosticului, terapeutul care consideră că un pacient ar putea beneficia de un antrenament de neurofeedback, efectuează o electroencefalografie care este analizată cu ajutorul unui computer – electroencefalografie cantitativă –QEEG- pentru a putea discerne asupra căror tipuri de activitate cerebrală este bine de a se interveni și pe care părți ale craniului de preferabil de a se aplica electrozii.

Pregătirea pentru tratament :

Pacientul este așezat într-un mod relaxat într-un fotoliu confortabil. În fata i se așează ecranul unui computer. I se așează pe cap casca encefalografului și se activeaza programa computerului. Acesta restituie informația electroencefalogramei sub forma unor vizualizări grafice. În caz ca pacientul este un copil, o asemenea vizualizare poate lua forma unui joc video. Dacă pacientul este adult, se pot utiliza bare ( de tip grafic ) care variază în timp și reprezintă datele undelor cerebrale pe care urmărim sa le modulăm. În acest caz i se cere pacientului să încerce să crească înălțimea unei bare date și reducerea alteia.

Tulburări de atenție ADHD

Societatea Americana de Pediatrie a aprobat acest tratament, dându-i un scor înalt, începând din anul 2012. În schimb, NICE, Institutul Național britanic pentru Sănătate și Tratament optim nu-l recomandă inca în ghidul său clinic. În general cercetarea în domeniul tratamentelor neurofeedback – în neatenție, impulsivitate și hiperactivitate – este considerată uneori limitată. Alți experți au susținut ca protocoalele standardizate pentru tratamente neurofeedback în ADHD, de pildă pentru neurofeedback cu unde teta/beta, cu ritmuri senorimotorii SMR și cu potențiale corticale, au fost bine cercetate și că specificitatea lor a fost dovedită.

QEEG a fost folosită pentru dezvoltarea de modele EEG pentru ADHD. Potrivit cu acest model, persoane cu ADHD au adesea prea multe unde lente teta (care se asociază cu relaxarea) și o insuficientă activitate de unde beta rapide (asociate concentrării mintale) . Terapiile prin neurofeedback in ADHD încearcă, în general, să crească producția de unde beta și să reducă numărul de unde cerebrale lente. Aceasta se obține prin accesul pacienților la vederea nivelelor lor de unde cerebrale pe un ecran și prin încercarea de a le schimba, sau prin integrarea undelor cerebrale în niște jocuri video.

Alte aplicații și indicații medicale :

Cercetările arată ca neurofeedback ar putea avea un potențial terapeutic util într-un șir de tulburări legate de creier. S-a folosit în dureri, dependența de droguri, anxietate, autism, depresie, schizofrenie, insomnie, sindrom Tourette, accident vascular cerebral, epilepsie, stare după traumatism cerebral.

Aplicații nemedicale :

Neurofeedback a fost încercat în scopul augmentării performanței, inclusiv în arte ca muzica, dansul și actoria. Un studiu pe muzicieni de la conservatoare de muzică a găsit că trainingul cu unde alfa-teta a beneficiat în trei domenii muzicale – muzicalitate, comunicare și tehnică. Prin prizma istorică, antrenamentul cu unde alfa, o forma de neurofeedback, a fost inventat pentru a asista creativitatea prin mijlocirea inducerii cu ajutorul facilitării conectivității neurale a „hipnagogiei”, o stare la limita veghei asociată cu „insight-uri” creative. Trainingul alfa-teta a apărut ca eficient în ameliorarea inițierii cântatului la copii. În conjunctie cu antrenamentul – terapia NFB, variabilității ritmului inimii (care este si el o formă de biofeedback) neurofeedbackul undelor alfa-teta a ajutat in arta dansului, la îmbunătățirea performanței în concursurile de dans si la cresterea creativității cognitive la dansatorii de dans contemporan. Neurofeedback a fost de asemenea invocat ca util în instilarea unei stări de flux de  conștiință în rândul actorilor, cu efecte benefice în intrarea în pielea personajelor în timpul jocului.

Sistemul comercializat de noi este versatil, configurarea lui poate fi facuta la cerere si poate contine:

  • unitati procesare date
  • casti EEG wireless cu receptor wifi
  • acumulatori cu incarcator
  • diplay ( monitor ) cu diagonala de 32  –  60 inch
  • sistem audio
  • cabluri de date
  • videoproiector pentru un plus de imersie a subiectului
  • licenta WINDOWS
  • licenta software dedicat ( pe un an de zile sub forma de abonament , abonament ce se va reînnoi dupa primul an)
  • multiple aplicatii sub forma de joc video
  • accesorii biofeedback
  • Rezonatoare EMF calibrate
  • Generatoare complexe de protocoale NFB , stimulare audio si EMF
  • stative mobile pt monitoare 
  • Posturi mobile pentru terapeut
  • Generatoare camp magnetic pulsat de joasa amplitudine
  • elemente tactile,vibroacustice 
  • casti audio 
  • joystick
  • interfata hub conectare

Preturile variaza intre 4600 si 15000 de euro in functie de configuratie, accesorii biofeedback si numar de posturi de lucru.

Pret pentru transport, instalare , punere in functiune si instructaj – separat. Clientii nostri primesc toata instruirea profesionala necesara cu succes pe piata NFB

Puteti cere o oferta personalizata pe adresa de contact : office@camerasenzoriala.ro

Relatii la telefon 0769232050.